This Japanese house is designed by the brilliant architect at Mizuishi Architects Atelier. It fits a family of three in a 594 square foot home. But the catch is that the property is abnormally shaped; it’s a triangle!


Quirky homes like the one you’re about to see below are common in Japan because homeowners and architects are more focused on style than the longevity of a property. This is a very small house built on the triangle site where the river and the road were crossed and made to the acute angle. For the dead-end road, it became a plan in various regulations for obtaining special permission.



Earthquakes are fairly frequent in Japan, and build ing codes get updated every ten years.

Residents are husband and wife and a little girl. Although it was a novel site of a limited area, since a river was faced through a bank and a promenade, I would like to design various relations with the river. The building is the form that cut an acute angle part on a triangle plan derived from the site. Furthermore, it got the maximum volume of hip roof of three planes in restriction of setback-line.



This results in it being much cheaper for families to rebuild homes versus restructuring existing ones.

Although the level0 floor was a private space,it limits for dividing with the curtain of a race in the door, stairs, storage, etc. except for a bathroom. It enabled it to feel a spread. The level+1 floor is devided into small areas by structural narrow walls,being connected with one by the ridgeline of a roof. So there are different open feelings and the relations with the river each.



The architects at Mizuishi Architects Atelier have done a stellar job with their deceptively amazing tiny house! Take a look.



THE LOFTED AREA PROVIDES A GREAT CHILDREN’S PLAYROOM, BUT IT ALSO CAN BE USED AS AN OFFICE OR SPARE BEDROOM

Sculpted by the acute angle cut out by the constructible site, the house features an irregular plan shape that slips into the narrow corner of the plot. the tapered end of the second level juts over the base in a cantilever, highlighting the peaked roof form in a graphic manner. clad in metallic brown panels, the volume stands as a solid structure with rectangular windows extruding out of its elevation.



THE GROUND FLOOR IS DIVIDED INTO A BEDROOM, LIVING AREA, AND KITCHEN.

Accommodating a private room at the ground level, the communal programs are placed on the second floor and are flanked on both sides by stretches of windows. the kitchen on the west end of the layout benefits from a double yukseklik ceiling and establishes sight lines to a small loft level above. accessed by a ladder, the elevated area serves as a multifunctional space with natural illumination from a large skylight. though small in size, the dwelling provides a living space that visually extends the sense of space through both horizontal and vertical openness.

>> CLICK FOR MORE ON (NEXT PAGE)